Pyörittelin otsikkoa mielessäni ja pohdin suomen kielen monimuotoisuutta ja sanojen merkityksiä.

Perusmerkityksessään yksinyrittäjä saa elettävässä ajassa uusia sävyjä; monet yrittäjät ovat todella yksin ja yksinäisimpiä taitavat olla toimeentulonsa yksinyrittäjinä hankkivat eri alojen toimijat.

”Olen kokenut paljon puhutut lamat ja laskusuhdanteet, mutta seinään törmäsin vasta koronan myötä. Ymmärrykseni 90-luvun laman kokeneita yrittäjiä kohtaan on kasvanut uusiin sfääreihin.”

Olen ehtinyt elää työurallani monenlaisia vaiheita; työntekijänä ja virkamiehenä, sivutoimisena yrittäjänä ja viimeiset vuodet päätoimisena yksinyrittäjänä ja sen ohella toimijana verkostomaisessa yritystoiminnassa. Olen kokenut paljon puhutut lamat ja laskusuhdanteet, mutta seinään törmäsin vasta koronan myötä. Ymmärrykseni 90-luvun laman kokeneita yrittäjiä kohtaan on kasvanut uusiin sfääreihin.

Toivuttuani seinään törmäyksestä, lähdin kurkistelemaan erilaisiin some-yhteisöihin nähdäkseni tilanteen muidenkin yrittäjien kokemana. Kommenteista välittyi järkytys ja huoli tulevaisuudesta. Etsittiin vertaistukea ja väylää purkaa tilanteen herättämää ahdistusta. Peräänkuulutettiin hallituksen toimia yrityselämän tukemiseksi aiemmin koettujen lama-aikojen virheiden välttämiseksi. Aivan oikein! Onneksi hallitus kuuli huudot ja tarttui toimeen.

Kaikki vaan ei tapahdu poikkeusoloissakaan sormia napsauttamalla, vaan tarvitaan kärsivällisyyttä erilaisten tukikanavien avaamiseen ja tukien hakemiseen. Illallista Manulle ei edelleenkään ole tarjolla.

Ei saa jäädä tuleen makaamaan

Päivien ja viikkojen aikana huomasin ahdistuvani sosiaalisen median vuodatuksista, vaikka hyvin ymmärrän näiden kanavien yhteisöllisen merkityksen ja ”samassa veneessä ollaan” -mentaliteetin. Ahdistuin, kun jäin kaipaamaan sometuksen seuraavaa aaltoa, eli erilaisten ratkaisujen esiin tuomista ja heittäytymistä uuteen tilanteeseen. Näen tässä vakavassa kriisissä jotain hyvääkin; meidät kaikki pakotetaan löytämään arkeemme toisenlaisia toimintatapoja. Aina ei ole kyse jostakin täysin uudesta, vaan ratkaisu voi löytyä jopa unohduksiin jääneistä vanhoista käytänteistä tai jonkun toisen vinkkaamasta kokeilusta tai asiakkaan esittämästä ideasta.

Tuleen ei nyt voi jäädä makaamaan, vaan valmistautuminen ”uutta normaalia” varten on käynnistettävä jo tänään! Mitä ikänään uusi normaali tarkoittakaan yritystoiminnassasi!

”Näen tässä vakavassa kriisissä jotain hyvääkin; meidät kaikki pakotetaan löytämään arkeemme toisenlaisia toimintatapoja. Aina ei ole kyse jostakin täysin uudesta, vaan ratkaisu voi löytyä jopa unohduksiin jääneistä vanhoista käytänteistä.”

Media on onneksi kiitettävästi tuonut esiin yrittäjien ratkaisuja, joista voi kaapata idean tynkää myös omaan toimintaan. Olen mukana kehittäjänä ja ohjaajana yksin-, mikro- ja pienyrittäjille suunnatussa yksilöllistä tukea antavassa Vertti-hankkeessa ja sen kautta olen kuullut yrittäjien nopeista toimenpiteistä, joilla pyritään turvaamaan kriisin ylimenovaihe ja yrityksen tulevaisuus.

Rohkeasti eteenpäin

Korona on synnyttänyt rohkeutta kokeilla monia asioita, joista on haaveiltu, mutta joihin ei mukamas ole ollut aikaa – nyt on! Kuulen puhetta verkkokaupasta, uusien palvelujen kehittämisestä entisten rinnalle, tuotevalikoiman monipuolistamisesta, verkostoitumisesta jonkun toisen yrittäjän kanssa, digitaalisten palvelujen käyttöön ottamisesta, osaamisen kehittämisestä täydennyskoulutuksen kautta tai jopa kouluttautumisesta kokonaan uudelle uralle. Yrittäjät ovat rytinällä menossa eteenpäin, valmiita kokeilemaan hullultakin tuntuvia ideoita ja valmiita myös jakamaan kokemuksiaan.

Tähän tilanteeseen ei kukaan ollut varautunut ja siksi on tärkeää ylittää sellaisiakin kynnyksiä, joita yrittäjät perinteisesti kaihtavat. Avun pyytäminen ja erilaisten tarjolla olevien tukien hakeminen on nyt ajankohtaista. Apua lomakkeiden ja hakemusten täyttämiseen löytyy nyt ilmaiseksi. Myös muuta tukea (kuunteleminen, neuvonta, konsultaatio) saa monilta tahoilta maksutta. Myös Coviksen partnerit ovat valmiita auttamaan! Ota epäröimättä yhteyttä!

-Sirkka