Uteliaana uuteen elämänvaiheeseen -viikonloput
Jäisinkö jo eläkkeelle vai jatkaisinko vielä vuoden tai pari? Näin miettii moni, kun eläkeikä lähestyy. Joko—tai –ajattelun sijasta voit valita sekä—että -vaihtoehdon, kuten minä tein.  Työniloa voi kokea eläkkeelläkin.

Jäin ensimmäisen kerran eläkkeelle jo viisi vuotta sitten. Vaikka tiesin, että työsuhteeni päättymisen jälkeen jatkaisin yrittäjänä, vakinaisen palkkatyön ja tutun työyhteisön jättäminen oli haikeaa. Tunnustan kokeneeni samoja tunteita, joita nyt valmennusryhmäni kertovat tuntevansa: hämmennystä ja epävarmuutta uuden elämänvaiheen edellä, mutta myös iloa, innostusta ja vapauden hurmaa.

Eläkkeelle siirtyessään ihminen menettää jotakin aiemmasta identiteetistään. Siksi on hyvä jo ennen eläkepaperien täyttämistä pohtia, että mitä sitten, kun eläkekahvit on juotu ja alkaa niin sanottu kolmas ikä. Kolmas ikä tarkoittaa jopa parinkymmenen vuoden ajanjaksoa ennen vanhuusvuosia.

Kolmas ikä täynnä mahdollisuuksia

Tuoreen eläkeläisen kalenteri ei täyty entiseen tapaan, ja aluksi tunteja tuntuu olevan päivässä liikaakin. Uuden elämänsisällön ja päivärytmin rakentaminen kuuluu tähän siirtymävaiheeseen.

Nyt saa vihdoin olla vähän itsekäs. Omien tarpeiden ja toiveiden toteuttaminen on eläkeläisen oikeus, velvollisuuskin, sillä vastuu omasta hyvinvoinnista on jatkossa itsellä.  Ajankäytölle vaihtoehtoja riittää: matkustelua, mökkeilyä, puutarhanhoitoa, kulttuuritilaisuuksia, yhdistys- ja vapaaehtoistoimintaa, uuden opiskelua, lastenlasten hoitoa — kaikkea sopivassa suhteessa.

Uusi ura alkuun

Yhä useamman kohdalla kolmas ikä tarkoittaa uuden uran aloittamista. Työtä tehdään itse määritellyin ehdoin, usein osa-aikaisesti tai kausiluontoisesti.

Tutkijat ja konsultit puhuvat encore-urista ja bonusurista, mutta yksittäisen ihmisen kohdalla kyse on mielekkään tekemisen ja elämän merkityksellisyyden jatkumisesta.

T on merkityksellistä, kun sillä on tarkoitus.

Pariskunta kolmannen elämän kynnyksellä.

Eläkeläisen työn tarkoitukseksi ei tutkimusten mukaan useinkaan riitä lisätulojen saanti. Vahvin motiivi on halu käyttää osaamistaan ja sitä kautta hyödyttää yhteiskuntaa vielä kolmannessa iässä.

Koen oman työni mielekkäänä ja merkityksellisenä, kun voin valmentajana tukea ikääntyvien työntekijöiden työssä jaksamista ja eläkeikään valmistautumista. Haluan oman kokemukseni pohjalta vakuuttaa, että hyvä työuran loppuvaihe kantaa myös siirtymävaiheen yli ja antaa eväitä merkitykselliseen elämään tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

Työ tuottaa iloa 

Eläkeiässä työtä tehdään omien voimien ja mahdollisuuksien mukaan.  Työ ei vie nuorten työpaikkoja, sillä eläkeläisiä tarvitaan paikkaamaan organisaatiossa esiin tulleita osaamis- ja kausitarpeita. Kun tietää olevansa tarpeellinen, työ tuottaa tekijälleen työniloa. Hiljaisia hetkiä oppii eläkeiässä arvostamaan uudella tavalla ja käyttämään ne palautumiseen ja ihmissuhteiden vaalimiseen. 

Minulle työ tuottaa edelleen iloa. Olen yrittäjänä onnekas, kun minulla on työyhteisö ja lähiverkosto, upeat Covis-kollegat. Saan olla oman osaamiseni kautta edistämässä asiakasyritystemme henkilöstön hyvinvointia.  

Viisi vuotta olen ollut samanaikaisesti eläkkeellä ja yrittäjänä. Edes omat lapset eivät enää kyseenalaista valintaani. Korkeintaan he kysyvät,  koska aion jäädä toisen kerran eläkkeelle. Vastaan, että suunnitelma on olemassa, mutta ajankohta avoin. 

t. Riitta

*****

Oletko jäämässä eläkkeelle?

Tule ottamaan innostava lähtöstartti uuteen elämänvaiheeseen, hemmottelemaan sekä mieltäsi että kehoasi Uteliaana uuteen elämänvaiheeseen -viikonloppuna. Tule yksin tai kaverin kanssa!

Kurkkaa lisätiedot ja ilmoittaudu:


Uteliaana uuteen elämänvaiheeseen
  -viikonloput järjestetään yhteistyössä Kankaanpään Kuntoutuskeskuksen kanssa.