Encore-urista pelastus työvoimapulaan?

Ansiotyö kiinnostaa nyt yhä useampia jo eläkkeelle siirtyneitä työntekijöitä  ja myös työnantajien etu olisi huomioida paremmin nämä osaavat ja motivoituneet ihmiset. Työpaikoilta ja koko yhteiskunnaltamme tämä kuitenkin vaatii uudistumista ja monimuotoistumista, osa-aikaisia työsuhteita ja työaikajoustoja – osittain koko työkentän näkemistä toisin. 

Yrittäjä Marketta Rantama kirjoitti (HS Mielipide 13.5.) työn ja eläkkeen rajapinnan murtumisesta. Suomessa ilmiö työhön palaavista eläkeläisistä on melko uusi asia, mutta esimerkiksi Ruotsissa eläkkeeltä työhön palaavat jobbonärit ovat jo arkipäivää. Yhdysvalloissa puhutaan encore-urista. Eläkkeeltä työhön palaavat voivat olla uusi työvoimareservi, varsinkin kun monet yritykset kärsivät työvoimapulasta.

Eläkeyhtiöt ovat tehneet eläkkeelle siirtyneille kyselyjä, joiden mukaan ansiotyö eläkkeen rinnalla kiinnostaa terveitä ja työkykyisiä henkilöitä yhä enemmän myös Suomessa. Kyselytulosten viesti työnantajille on, että kokenutta työvoimapotentiaalia on tarjolla.

Suomalaisilta työmarkkinoilta ja yrityksiltä vaaditaan nyt ketteryyttä tuon potentiaalin rekrytointiin. Noin kymmenen prosenttia Suomen eläkeläisistä käy tällä hetkellä ansiotyössä, mutta luku voi kasvaa selvästi, jos kysyntä ja tarjonta saadaan kohtaamaan.

Työurajohtamisen osaaminen on entistä tärkeämpää.

Jyväskylän yliopiston professori Taina Rantanen on ehdottanut, että 65–74-vuotiaita kutsuttaisiin myöhäiskeski-ikäisiksi, sillä elämä on pidentynyt myös keskeltä eikä vain lopusta.

Pidentyneet ja terveemmät elämät muuttavat myös työelämän kulkua. Kokemus voi olla käytössämme pidempään ja monipuolisemmin. Samalla työsuhteet muuttuvat monipuolisemmiksi. Yrityksissä työurajohtamisen ja työkykyjohtamisen osaaminen on nyt entistä tärkeämpää.

Eläkeikää on nostettu vuosien 2005 ja 2017 eläkeuudistuksilla, ja eläkkeelle siirtymisikä onkin kääntynyt selvään nousuun. Kansantalouden näkökulmasta tämä on erinomainen kehityssuunta. Jos jo työelämästä pois siirtyneet konkarit haluavat jatkaa uraansa vuoden pari, tai enemmänkin, annettakoon heille siihen mahdollisuus.


Riitta Saarinen
Henna Laukka

*****
Kirjoitus on julkaistu alunperin Helsingin Sanomien HS Mielipide -palstalla 21.5.2022.

Covis Partners Oy:n Suunnitellen eläkkeelle -palvelukokonaisuus auttaa työnantajia ja työntekijöitä miettimään encore-urien mahdollisuuksia hallitusti. Ota yhteyttä Riittaan tai Hennaan ja kysy lisää!